Instructiuni

Dictionar de termeni CCTV

3D Intelligent Positioning

3D intelligent positioning (click on image) este o func╚Ťie de╚Ťinut─â de o serie de echipamente de ├«nregistrare ce permite controlul camerelor de supraveghere cu mouseul, direct pe imagine.

ANPR

ANPR (Automatic Number Plate Recognition) este un sistem creat pentru a recunoa╚Öte pl─âcu╚Ťele de ├«nmatriculare ale vehiculelor cu scopul de a identifica vehicule aflate ├«n black list, pentru a m─âsura viteza de deplasare a vehiculelor, densitatea traficului sau ├«nc─âlc─âri ale regulilor de circula╚Ťie. Sistemele ANPR cuprind camere de supraveghere ╚Öi un program DSS. Camerele de supraveghere ANPR mai poart─â denumirea ╚Öi de camere LPR.

ANR

Tehnologia ANR (Automatic Network Replenishment) este o tehnologie ├«nt├ólnit─â la o serie de echipamente de ├«nregistrare. ├Än cazul unei ├«ntreruperi ale conexiunii la internet, aceast─â tehnologie face posibil─â preluarea ╚Öi ├«ncorporarea secven╚Ťei de ├«nregistrare de pe SD Card ├«n ├«nregistrarea video original─â, astfel toate datele sunt salvate, put├ónd fi vizionate ulterior.

AGC

AGC (Auto Gain Control) este o func╚Ťie a camerelor de supraveghere ce are rolul de a regla luminozitatea pentru a se ob╚Ťine imagini clare. Func╚Ťia AGC controleaz─â semnalul video, amplific├óndu-l sau diminu├óndu-l pentru optimizarea luminozit─â╚Ťii imaginii. ├Än unele cazuri, cand gradul de iluminare este foarte redus, utilizarea func╚Ťiei AGC conduce la cre╚Öterea zgomotului de imagine, calitatea fiind astfel afectat─â.

AHD

AHD (Analog High Definition) este o tehnologie ce utilizeaz─â aceea╚Öi infrastructur─â a sistemelor analogice standard, ├«ns─â rezolu╚Ťia acestora poate ajunge p├ón─â la 1080P. Tehnologia AHD determin─â ob╚Ťinerea unor imagini calitative, utiliz├ónd camere video analogice, iar distan╚Ťa de transmisie este de p├ón─â la 500 de metri.

AWB

AWB (Auto White Balance) este o func╚Ťie a camerelor de supraveghere care regleaz─â ├«n mod automat gradul de luminozitate ╚Öi echilibreaz─â culorile, astfel ├«nc├ót obiectele vor fi redate la culoarea lor real─â.

Balun

Conector ce converte╚Öte semnalul video balansat ├«n nebalansat ╚Öi invers, permi╚Ť├ónd transmiterea acestuia pe distan╚Ťe mai mari dec├ót orice alt conector. ├Än acela╚Öi timp, acesta regleaz─â semnalul video pentru o transmisie fluid─â. Printr-un cablu de tip UTP sau FTP, balunurile fac leg─âtura ├«ntre camera de supraveghere ╚Öi echipamentul de ├«nregistrare. Se ├«nt├ólnesc dou─â tipuri de balunuri: activ ╚Öi pasiv. Balunul activ permite transmiterea pe o distan╚Ť─â de p├ón─â la 1500 de metri, iar cel pasiv p├ón─â la 400 de metri la camerele color, sau 500 de metri la cele alb/negru. Denumirea de┬ábalun┬áa fost compus─â prin alipirea┬ábalanced to┬áunbalanced.

Bitrate

Bitrate-ul sau rata de bi╚Ťi reprezint─â num─ârul de bi╚Ťi ├«ntregistra╚Ťi ├«ntr-o secund─â. CBR (Constant Bit Rate) ╚Öi VBR (Variable Bit Rate) sunt principalele op╚Ťiuni. Rata de bi╚Ťi selectat─â pentru ├«nregistrare are un efect direct asupra calit─â╚Ťii imaginii ╚Öi spa╚Ťiului de stocare. Cu c├ót bit rate-ul este mai mare, cu at├ót imaginea va fi de o calitate mai bun─â.

BLC

BLC (Back Light Compensation) este o func╚Ťie a camerelor de supraveghere ce ajusteaz─â expunerea suprafe╚Ťei pentru a se ob╚Ťine imagini clare ╚Öi ne├«ntunecate chiar ╚Öi atunci c├ónd fundalul este puternic luminat. Cu ajutorul func╚Ťiei BLC inclusiv detaliile ├«ntunecate sunt surprinse ╚Öi scoase ├«n eviden╚Ť─â.

BNC

BNC este un conector cu ├«mbinare ├«n stil baionet─â ce permite conectarea ╚Öi deconectarea rapid─â, cu un mecanism de blocare pozitiv ╚Öi doar un sfert de rota╚Ťie. Conectorii BNC sunt potrivi╚Ťi pentru a g─âzdui o varietate de cabluri standard ╚Öi RG, iar u╚Öurin╚Ťa de cuplare de care dispun ├«i determin─â s─â fie printre cei mai populari conectori de uz general de pe pia╚Ť─â.

Cablu Coaxial

Cablul coaxial este un tip de cablu utilizat ├«n transmisii video ce acoper─â o band─â foarte larg─â. Denumirea de cablu coaxial provine de la faptul c─â acesta include un singur canal fizic ce transmite semnalul ├«nconjurat (dup─â un strat de izola╚Ťie) de un alt canal fizic concentric, ambele rul├ónd de-a lungul aceleia╚Öi axe. Multe dintre aceste perechi de tuburi coaxiale pot fi plasate ├«ntr-un singur ├«nveli╚Ö exterior ╚Öi cu ajutorul repetoarelor, pot transporta informa╚Ťii pe o distan╚Ť─â mare. Unul dintre cele mai utilizate cabluri coaxiale este cel cu nota╚Ťia RG6.

Cablu UTP

Cablul UTP (Unshielded Twisted Pair) este un tip de cablu utilizat ├«n re╚Ťelele de date, ├«n care dou─â conductoare ale unui singur circuit sunt r─âsucite ├«mpreun─â cu scopul neutraliz─ârii interferen╚Ťelor electromagnetice. Acestea se g─âsesc adesea sub denumirea de cabluri Ethernet, datorit─â utiliz─ârii lor majoritare.

Camer─â antivandal

Camer─â dotat─â cu o carcas─â foarte rezistent─â pentru a preveni deteriorarea sa atunci c├ónd este supus─â unor tratamente necorespunz─âtoare sau abuzuri. Acestea au un grad de protec╚Ťie ridicat (de obicei IK10), sunt dificil de deschis ╚Öi reglat, asigur├ónd protec╚Ťie ├«mpotriva diferitelor acte de vandalism.

Camer─â fisheye

Camer─â de supraveghere a c─ârei lentil─â atinge unghiuri de vizualizare extrem de largi, imaginea oferit─â fiind de 360┬░ sau 180┬░. Camerele fisheye utilizeaz─â rezolu╚Ťii megapixeli cu diferite op╚Ťiuni de pan, tilt ╚Öi zoom, fiind disponibile modele at├ót pentru interior c├ót ╚Öi pentru exterior.

Camere analogice

Camerele analogice sunt camere de supraveghere a c─âror rezolu╚Ťie poate ajunge p├ón─â la 704×576 pixeli. Acestea pot fi amplasate la o distan╚Ť─â de maxim 300 de metri f─âr─â amplificatoare de semnal. Cu c├ót distan╚Ťa de transmisie este mai mare, cu at├ót semnalul video va fi mai slab. Pentru a fi digitalizat, semnalul analogic al acestor tipuri de camere necesit─â convertire, astfel c─â imaginile ob╚Ťinute vor avea o calitate mai slab─â. Pentru transmiterea semnalului audio camerele analogice folosesc un cablu separat.

Camere bullet

Camerele bullet sunt cele mai populare ╚Öi des utilizate tipuri de camere de supraveghere. Numele lor provine de la forma cilindric─âa carcasei. Printre caracteristicile lor principale enumer─âm: sunt u╚Öor de montat pe orice suprafa╚Ť─â, inclusiv pe col╚Ťul peretelui, pot fi reorientate foarte simplu, sunt rezistente la intemperii, fiind utilizate cu preponderen╚Ť─â ├«n exterior ╚Öi sunt u╚Öor de identificat, ceea ce poate conduce la descurajarea actelor de infrac╚Ťionalitate. Acestea pot dispune de infraro╚Öu pentru o performan╚Ť─â mai bun─â ├«n condi╚Ťii de ├«ntuneric ╚Öi pot avea lentile fixe sau varifocale.

Camere dome

Camerele dome sunt acele camere a c─âror form─â este rotunjit─â, fiind motate de cele mai multe ori pe tavan. Acestea au un design mai elegant, fiind utilizate cu preponderen╚Ť─â ├«n interior. Majoritatea camerelor dome nu au protec╚Ťie pentru intemperii, ├«ns─â exist─â ╚Öi modele special create pentru exterior.

Camere IP

Sunt acele camere de supraveghere care pot recep╚Ťiona ╚Öi transmite date prin intermediul Internetului. Alimentarea acestora poate fi PoE, ceea ce ├«nseamn─â c─â transmisia video, audio, controlul ╚Öi alimentarea se realizeaz─â printr-un singur cablu. Principalele avantaje ale camerelor IP se refer─â la imagini de ├«nalt─â calitate, acces de la distan╚Ť─â, u╚Öurin╚Ť─â ├«n instalare ╚Öi conectare wireless. Camerele de supraveghere IP pot dispune de func╚Ťii inteligente (detec╚Ťie facial─â, detec╚Ťie intru╚Öi, detec╚Ťie obiect lips─â/abandonat, detec╚Ťie perimetral─â, auto tracking, defog) ╚Öi acoper─â o arie larg─â de aplica╚Ťii. Acestea pot fi integrate ├«n sisteme de supraveghere complexe: solu╚Ťii de trafic inteligent, videointerfonie, supraveghere vehicule etc ╚Öi pot fi de mai multe tipuri: waterproof, explosion proof, camere termice, camere auto etc.

Camere panoramice

Camerele de supraveghere panoramice au un unghi de vizualizare larg, cuprins ├«ntre 180┬░ ╚Öi 360┬░. Acestea pot avea una sau mai multe lentile fixe, fiind folosite pentru a monitoriza suprafe╚Ťe largi, pentru a urm─âri fluxul de persoane ╚Öi pentru ob╚Ťinerea un management mai eficient al zonei supravegheate.

Camere speed dome

Camerele speed dome suntacele camere de supraveghere ce au capacitatea de a se roti spre st├ónga sau spre dreapta, ├«n sus sau ├«n jos ╚Öi de a face zoom pe imagine. Speed domurile sunt cunoscute ╚Öi sub denumirea de camere PTZ (Pan/ Tilt/ Zoom). Sunt ideale pentru supravegherea unor suprafe╚Ťe ample deoarece au un zoom optic puternic ╚Öi un c├ómp de vizualizare larg. ├Än plus, ofer─â posibilitatea de a fi orientate ├«n func╚Ťie de nevoile locale ale proiectului. Camerele speed dome sunt construite din materiale dure ╚Öi rezistente la intemperii, fiind dificil de vandalizat.

Camere cu termoviziune

Camerele cu termoviziune sunt acele camere de supraveghere ce genereaz─â imagini pe baza func╚Ťiei de detec╚Ťie a surselor de c─âldur─â cu care sunt dotate. Acestea sunt capabile s─â detecteze persoane ╚Öi obiecte aflate chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťii de ├«ntuneric total, datorit─â radia╚Ťiilor infraro╚Öii ce sunt captate de lentil─â ╚Öi transformate ├«n semnal electric. O camer─â termic─â Dahua cu lentil─â de 100 mm poate detecta persoane de la o distan╚Ť─â de peste 3 kilometri, exist├ónd modele care identific─â persoane chiar ╚Öi de la 10 kilometri.

Camere wireless (Wi-Fi)

Camerele wireless (Wi-Fi) sunt camerele de supraveghere care transmit semnalul video ╚Öi audio prin intermediul unui protocol de re╚Ťea wireless. Acestea nu necesit─â cablu pentru conectarea la dispozitivele de stocare. Sunt simplu de folosit ╚Öi de instalat ╚Öi mai ofertante ├«n privin╚Ťa amplas─ârii. Un avantaj foarte important al camerelor de supraveghere wireless se refer─â la posibilitatea de a fi accesate oric├ónd, de oriunde din lume, utiliz├ónd telefonul, tableta sau un computer. Chiar dac─â sunt wireless, acestea necesit─â un cablu pentru alimentare. Cele mai multe camere wireless sunt utilizate ├«n proiecte home.

CBR

CBR (Constant Bit Rate) este o metod─â de codare ce men╚Ťine bitrate-ul constant. Avantajul adus de aceast─â metod─â se refer─â la faptul c─â datele audio sunt de obicei procesate mai repede comparativ cu VBR. Cu toate acestea, fi╚Öierele create nu sunt la fel de bine optimizate pentru calitate versus stocare ca VBR.

Centrala de control acces

Centrala de control acces (controller) este un dispozitiv care gestioneaz─â accesul ├«n diverse puncte de interes, pe baza unui plan prestabilit. Aceasta func╚Ťioneaz─â pe baza unui semnal primit de la cititoarele de card/ amprent─â/ parol─â, trimi╚Ť├ónd comanda c─âtre yal─â. Centralele de control sunt utilizate cel mai des ├«n mediul corporatist, ├«ns─â ├«n ultima perioad─â cererea este din ce ├«n ce mai crescut─â ╚Öi pentru mediul reziden╚Ťial.

Cititor de carduri

Cititorul de carduri este un dispozitiv care scaneaz─â codul de pe un card RFID ╚Öi ├«l trimite sub form─â de date c─âtre o central─â (controller) de acces. Interfa╚Ťa de comunica╚Ťie cea mai utilizat─â este Wiegand sau RS485.

CCTV

CCTV (Closed Circuit Television) se refer─â la utilizarea camerelor video pentru a transmite semnal ├«ntr-un circuit ├«nchis, c─âtre un loc specific, pe un num─âr limitat de monitoare. CCTV este cunoscut ╚Öi sub denumirea de supraveghere video. Vechile sisteme CCTV utilizau rezolu╚Ťii mici, monitoare alb-negru, f─âr─â interactivitate, ├«ns─â variantele avansate de CCTV utilizeaz─â pentru ├«nregistrarea imaginilor echipamente de tip DVR ╚Öi NVR, rezolu╚Ťii ├«nalte ╚Öi func╚Ťii inteligente.

CVBS

CVBS (Composite Video Baseband Signal) este un semnal video analogic, f─âr─â audio, transmis printr-un singur cablu, la o rezolu╚Ťie standard de 480i sau 576i. ├Än prezent, echipamentele care folosesc semnal CVBS sunt utilizate din ce ├«n ce mai pu╚Ťin, deoarece nu reu╚Öesc s─â se mai ridice la cerin╚Ťele ╚Öi nevoile pie╚Ťei. Calitatea imaginii este mai slab─â, iar un sistem analogic necesit─â mai multe cabluri, respectiv c├óte unul pentru video, audio, control ╚Öi alimentare.

Day/Night

Day/Night este o func╚Ťie a camerelor de supraveghere ce asigur─â ob╚Ťinerea unor imagini calitative at├ót pe timp de zi, c├ónd exist─â suficient─â lumin─â, c├ót ╚Öi pe timp de noapte, c├ónd lumina este slab─â sau inexistent─â. Camerele dotate cu func╚Ťia Day/Night utilizeaz─â lumina infraro╚Öu pentru formarea imaginii. Pe timpul zilei, camerele de supraveghere dotate cu func╚Ťie Day/Night utilizeaz─â ICR (IR Cut). Astfel, lumina infraro╚Öie este filtrat─â pentru a nu distorsiona culorile imaginilor. C├ónd este pe modul Night, filtrul IR este eliminat. Camerele Day/Night sunt utile ├«n medii care limiteaz─â utilizarea luminii artificiale. Acestea includ situa╚Ťii de supraveghere video cu lumin─â sc─âzut─â, monitorizare ascuns─â sau diverse aplica╚Ťii de supraveghere discrete.

DNR

DNR (Digital Noise Reduction) este o tehnic─â de ├«ndep─ârtare a zgomotului de imagine dintr-un semnal video prin aplicarea unui filtru digital. Imaginile vor avea astfel o calitate ├«mbun─ât─â╚Ťit─â ╚Öi dimensiunea fi╚Öierului video se va mic╚Öora. Zgomotul este acea distorsiune a semnalului care afecteaz─â semnalul CCTV ╚Öi apare de obicei atunci c├ónd exist─â un grad de iluminare sc─âzut ├«n zona monitorizat─â. ├Än alegerea unei camere de supraveghere, caracteristicile DNR sunt un element important de luat ├«n calcul.

DSS

DSS-ul (Digital Surveillance Software) este un centru de management cu o capacitate mare de stocare și de transfer de date, format dintr-un server management, media streaming, platformă soft și un sistem de operare. DSS-urile suportă până la 2000 de canale și permit utilizatori multipli.

DVR (Digital Video Recorder)

Parte component─â a unui sistem de supraveghere, cu rol de ├«nregistrare ╚Öi transmitere a materialului ob╚Ťinut de camerele de supraveghere. Acesta stocheaz─â imaginile ├«nregistrate pe hard disk-uri interne sau externe (eSATA), care pot avea capacit─â╚Ťi diferite. La un DVR se pot conecta camere de supraveghere ├«n func╚Ťie de num─ârul de canale video pe care le are. ├Än majoritatea cazurilor ├«nt├ólnim DVRuri ce au ├«ntre 4 ╚Öi 32 de canale video. ├Än func╚Ťie de caracteristicile modelului, DVRurile pot fi dotate ╚Öi cu intr─âri audio (p├ón─â la 16 intr─âri), intr─âri alarm─â ╚Öi func╚Ťii inteligente.

DVR Combo

DVRul Combo este un echipament de înregistrare video analogic, ce are monitor încorporat. Acesta poate avea un număr variat de canale video, intrări audio și de alarmă.

DVR Hibrid

DVRul Hibrid este un echipament de înregistrare ce permite conectarea simultană a camerelor de tip analogic și IP.

Dual Stream

Func╚Ťie a camerelor de supraveghere ce se refer─â la faptul c─â o camer─â are dou─â ie╚Öiri de fluxuri simultane cu diferite codec-uri, cum ar fi JPEG, MPEG-4, H.264. Este util─â pentru ├«nregistr─âri video de ├«nalt─â calitate ╚Öi ├«n acela╚Öi timp pentru transmiterea imaginilor printr-o re╚Ťea cu l─â╚Ťime de band─â limitat─â. De asemenea, o ie╚Öire poate fi utilizat─â pentru stocarea pe hard disk ╚Öi cealalt─â pentru transmisia de re╚Ťea.

Echipamente pentabride

Denumirea de echipament de ├«nregistrare pentabrid provine de la capacitatea acestuia de a fi compatibil cu cinci dintre cele mai cunoscute tehnologii ale camerelor de supraveghere: HDCVI, IP, Analogice, AHD, TVI. XVR-urile lansate de Dahua sunt pentabride, oferind acest avantaj al unei compatibilit─â╚Ťi complete, o flexibilitate crescut─â ╚Öi o ├«nalt─â eficien╚Ť─â ├«n utilizare.

Echipamente tribride

Echipamentele tribride sunt echipamente de ├«nregistrare ce suport─â simultan camere de supraveghere HDCVI, analogice ╚Öi IP. Astfel, se ofer─â avantajul unei compatibilit─â╚Ťi cu trei tehnologii ├«ntr-o singur─â unitate.

Firmware

Pentru ca dispozitivele hardware s─â func╚Ťioneze este necesar s─â aib─â o serie de specifica╚Ťii soft care s─â gestioneze activitatea acestora. Firmware-ul este parte component─â a oric─ârui dispozitiv electronic, fiind principalul program f─âr─â de care func╚Ťionarea nu ar fi posibil─â.

FPS

FPS (Frameuri pe Secundă) reprezintă numărul de cadre înregistrate pe secundă de echipamentul de înregistrare utilizat. 25 de cadre înregistrate pe secundă este considerată o înregistrare realtime sau în timp real. Cu cât numărul de cadre înregistrate pe secundă este mai mare, cu atât imaginile sunt mai realiste și înregistrarea mai fluidă. Un fps mare necesită echipamente de înregistrare mai performante.

FTP

FTP (File Transfer Protocol) este un protocol utilizat pentru transferul de fi╚Öiere aflate pe diverse tipuri de re╚Ťele. FTPul este construit pe o arhitectur─â client-server. Utilizatorii se pot autentifica ├«n mod normal cu un username ╚Öi o parol─â sau ├«n mod anonim dac─â serverul permite acest lucru.

Func╚Ťii IVS

Func╚Ťiile IVS (Intelligent Video Surveillance) sunt func╚Ťii inteligente de care poate dispune o camer─â de supraveghere sau un echipament de ├«nregistrare video ╚Öi care contribuie semnificativ la o supraveghere mai eficient─â. Principalele func╚Ťii IVS sunt: detec╚Ťie facial─â, detec╚Ťie de mi╚Öcare, detec╚Ťie intru╚Öi, detec╚Ťie obiect lips─â/abandonat, detec╚Ťie perimetral─â, detec╚Ťie la schimbarea scenei, defog, tripwire (barier─â virtual─â), parcare ├«n zon─â interzis─â.

Full HD

Full HD se refer─â la imagini cu rezolu╚Ťii de 1920×1080 pixeli. Full HD este rezolu╚Ťia standard pentru televiziunea digital─â, Blu-Ray si majoritatea materialelor video din mediul online.

gDMSS

gDMSS este o aplica╚Ťie Dahua ce permite accesarea DVRurilor Dahua de pe telefoanele mobile cu Android. Astfel, utilizatorii pot urm─âri de la distan╚Ť─â zona supravegheat─â. Aplica╚Ťia este gratuit─â ╚Öi se poate desc─ârca de pe Google Play.

Ivideon

Ivideon este un serviciu de cloud pentru supravegherea video a locuin╚Ťelor sau afacerilor. Acesta permite monitorizare ╚Öi control de la distan╚Ť─â, deoarece permite conectarea unui num─âr nelimitat de camere de supraveghere ╚Öi acces cu ajutorul oric─ârui dispozitiv conectat la Internet. Acesta poate trimite inclusiv notific─âri pentru diverse evenimente suspecte ├«nregistrate (detec╚Ťie mi╚Öcare, sunet, deconectarea camerei). ├Än prezent Ivideon se bucur─â de peste 1.500.000 de utilizatori activi, din peste 100 de ╚Ť─âri.

H.264

H.264 reprezint─â cel mai utilizat standard de compresie video. Acesta ofer─â o bun─â calitate a imaginii la o rat─â de compresie foarte ridicat─â. Volumul de date transmise cu ajutorul comprexiei H.264 este mult redus ├«n compara╚Ťie cu alte standarde de compresie de pe pia╚Ť─â deoarece cadrele captate de camerele de supraveghere sunt comparate cu cele de referin╚Ť─â ╚Öi doar acei pixeli a c─âror valoare s-a modificat vor fi coda╚Ťi ╚Öi transmi╚Öi c─âtre echipamentul de ├«nregistrare.

H.264+ Smart Codec

H.264+ Smart Codec este un standard de compresie video ce utilizeaz─â mai multe tehnologii pentru a reduce spa╚Ťiul de stocare ╚Öi rata de bi╚Ťi consumat─â de un flux video. Prin preluarea cadrelor de referin╚Ť─â ╚Öi aplicarea lor pe cadre re├«nnoite Smart Codec-ul H.264+ elimin─â necesitatea de a transmite date pentru o imagine nemodificat─â sau p─âr╚Ťi ale imaginii ├«n care nu exist─â mi╚Öcare. H.264+ Smart Codec salveaz─â spa╚Ťiul de stocare ├«n propor╚Ťie de 20-50% fa╚Ť─â de H.264.

H.265

H.265 este un standard de compresie video cunoscut ╚Öi sub denumirea de High Efficiency Video Coding (HEVC) ce aduce ├«mbun─ât─â╚Ťiri considerabile fa╚Ť─â de predecesprul s─âu H.264. Acestea se refer─â la o transmiterea video mai u╚Öoar─â, con╚Ťinut video mai clar, economisire cu p├ón─â la 50% a l─â╚Ťimii de band─â. Cu o dublare a eficien╚Ťei de compresie, H.265 ofer─â aceea╚Öi calitate a imaginii, suport├ónd rezolu╚Ťii p├ón─â la 8K UHD.

HD

HD este o abreviere de la High Definition, ce se refer─â la imagini cu rezolu╚Ťii mai mari de 1280×720 pixeli.

HDCVI

HDCVI (High Definition Compozite Video Interface) este o tehnologie brevetat─â de Dahua Technology ce semnific─â o modalitate de transmisie video HD prin cablu coaxial sau UTP, pe distan╚Ťe mari ╚Öi la costuri reduse. Noua tehnologie a revolu╚Ťionat pia╚Ťa sistemelor de securitate datorit─â atributelor de care dispune: compatibilitate maxim─â (cu HDCVI, AHD, TVI, CVBS, IP), rezolu╚Ťii Ultra HD, func╚Ťii inteligente (IVS), simplitatea ├«n instalare ╚Öi ├«n utilizare.

HDD

HDD (hard disk drive) este unul dintre cele mai populare dispozitive de stocare. HDDul este o solu╚Ťie ideal─â dac─â se dore╚Öte o capacitate mare de stocare la costuri avantajoase. ├Än cazul sistemelor de supraveghere, HDDurile sunt utilizate pentru stocarea ├«nregistr─ârilor video ob╚Ťinute, cele mai utilizate fiind HDDurile de 1 p├ón─â la 6 TB. Un avantaj la HDDurilor comparativ cu SSDurile este pre╚Ťul mai sc─âzut, ├«ns─â acesta are limit─âri la nivel de vitez─â, pot fi vulnerabile la ╚Öocuri ╚Öi are un consum de energie ridicat. De asemenea, durata de via╚Ť─â este mai sc─âzut─â, datorit─â componentelor mecanice aflate ├«n mi╚Öcare. Pentru performan╚Ťe superioare ╚Öi rapiditate se recomand─â folosire unui dispozitiv de stocare de tip SSD.

HD-TVI

HD-TVI (High Definition Transport Video Interface) este o tehnologie pentru transmiterea semnalului video ce suport─â rezolu╚Ťii de p├ón─â la 1080P. Transmisia se realizeaz─â pe cablu coaxial, folosind acelea╚Öi tehnici ca la un sistem analogic, pe o distan╚Ť─â de p├ón─â la 500 de metri, aspect ce faciliteaz─â semnificativ procesul de modernizare a sistemelor analogice. Printre cele mai importante avantaje ale acestei tehnologii se num─âr─â: imagini de ├«nalt─â calitate, folosirea unui singur cablu pentru transmiterea semnalului video ╚Öi audio ╚Öi transmisie real-time f─âr─â pierderi de semnal ╚Öi f─âr─â laten╚Ťe.

HD-SDI

HD-SDI este o tehnologie video analogic─â dezvoltat─â de Dahua, ce suport─â rezolu╚Ťii HD (720P) ╚Öi Full HD (1080P). Semnalul video este transmis prin cablu coaxial pe o distan╚Ť─â de maxim 80 de metri prin conexiune direct─â. Comenzile pan tilt zoom se gestioneaz─â prin acela╚Öi cablu, iar pentru audio este necesar─â o cablare separat─â. Alimentarea se realizeaz─â prin conectarea sursei direct la camer─â.

ICR

ICR (Infrared Cut Filter) este func╚Ťia unei camere de supraveghere care pe timp de noapte blocheaz─â filtrul IR. Filtru IR este acel filtru care blocheaz─â lumina infraro╚Öu astfel ├«nc├ót s─â se ob╚Ťin─â imagini c├ót mai clare.

iDMSS

iDMSS este o aplica╚Ťie Dahua ce permite accesarea DVRurilor Dahua de pe telefoanele mobile cu sistem de operare iOS. Astfel, utilizatorii pot urm─âri de la distan╚Ť─â zona supravegheat─â. Aplica╚Ťia este gratuit─â ╚Öi se poate desc─ârca de pe Google Play.

IK10

IK10 este un coeficient ce atest─â cel mai ├«nalt grad de rezisten╚Ť─â la impact al unei camere de supraveghere. Acesta este recunoscut la nivel interna╚Ťional ╚Öi se stabile╚Öte ├«n urma unui test ce ia ├«n calcul tipul de ciocan, masa ciocanului ╚Öi energia de impact care rezult─â. Majoritatea camerelor de supraveghere cu indice IK10 poart─â denumirea de camere antivandal.

IP66

IP este un standard interna╚Ťional acordat de IEC camerelor de supraveghere pentru a defini gradul de protec╚Ťie al acestora la diferite intemperii din mediul extern. Primul num─âr descrie coeficientul acordat pentru protec╚Ťia ├«mpotriva obiectelor solide, iar al doilea define╚Öte protec╚Ťia camerelor la lichide. IP66 se refer─â la caracteristica camerelor de a fi etan╚Öe la praf ╚Öi la jeturi puternice de ap─â.

IP67

IP67 reprezint─â gradul de protec╚Ťie al camerelor de supraveghere ├«mpotriva prafului ╚Öi lichidelor, respectiv capacitatea acestora de a fi etan╚Öe la praf ╚Öi de a nu p─âtrunde apa ├«n interior c├ónd acestea sunt scufundate ├«n ap─â. Distan╚Ťa de imersiune este de p├ón─â la 1 metru, pentru o durat─â de maxim 30 de minute.

LAN

LAN (Local Area Network) este o re╚Ťea local─â format─â dintr-un grup de computere ╚Öi dispozitive asociate care ofer─â o linie comun─â de comunica╚Ťii sau o leg─âtur─â wireless c─âtre un server. De obicei, o re╚Ťea LAN cuprinde computere ╚Öi dispozitive periferice conectate la un server, ├«ntr-o loca╚Ťie distinct─â. Conexiunea LAN se utilizeaz─â pentru a partaja diferite resurse.

Lentil─â fix─â

Lentila fix─â este acea lentil─â a c─ârei distan╚Ť─â focal─â ╚Öi unghi de vizualizare nu pot fi modificate. Cea mai des utilizat─â lentil─â fix─â este cea de 3,6mm. Lentilele fixe sunt foarte eficiente ├«n zonele aglomerate, deoarece focalizeaz─â ├«n mai multe puncte.

Lentil─â varifocal─â

Lentila varifocal─â este acea lentil─â ce permite ajustarea distan╚Ťei focale ├«n func╚Ťie de spa╚Ťiul ce se dore╚Öte a fi monitorizat. Prin modificarea distan╚Ťei focale se modific─â at├ót unghiul de vizualizare al camerei c├ót ╚Öi factorul de m─ârire al zoom-ului. Flexibilitatea acestui tip de lentil─â aduce avantajul unei supravegheri mai eficiente ╚Öi mai facile a subiectelor vizate. De asemenea, lentilele varifocale se regleaz─â u╚Öor ╚Öi nu necesit─â o investi╚Ťie mare de timp.

Lux

Lux reprezint─â lumina minim─â necesar─â camerelor de supraveghere pentru a capta imagini. Un coeficient Lux mic (0.000x) se traduce prin imagini mai clare redate de camer─â ├«n condi╚Ťii de iluminare sc─âzut─â.

Meniu OSD

Meniu OSD (On Screen Display) este un meniu ce permite modificarea set─ârilor camerei de supraveghere direct de pe ecran. Cu ajutorul meniului OSD se pot ajusta op╚Ťiunile de Day/Night, Exposure, White Balance, Black Light Compensation etc.

NVR (Network Video Recorder)

Parte component─â a unui sistem de supraveghere video IP, ce are rolul de a ├«nregistra ╚Öi transmite materialul ob╚Ťinut de camerele de supraveghere. Acesta stocheaz─â imaginile ├«nregistrate pe un hard disk, un stick sau pe un card de memorie. NVRul poate avea ├«ntre 4 ╚Öi 128 de canale video ╚Öi ├«n plus poate dispune de intr─âri audio, intr─âri alarm─â ╚Öi sunt dotate cu func╚Ťii inteligente. Pentru a func╚Ťiona, NVRul trebuie conectat la o re╚Ťea de internet. Func╚Ťionarea acestora ├«n re╚Ťea permite monitorizare de la distan╚Ť─â ╚Öi acces pentru mai mul╚Ťi utilizatori. NVRurile se preteaz─â doar la camerele de supraveghere IP ╚Öi suport─â rezolu╚Ťii p├ón─â la 12 megapixeli.

ONVIF

ONVIF este un standard deschis ce garanteaz─â interoperabilitatea ├«ntre echipamentele IP, indiferent de produc─âtor. Acesta este ├«mp─âr╚Ťit ├«n:┬áProfile S┬á(face referire la functionalit─â╚Ťi ale sistemelor video IP – streaming video ╚Öi audio, control PTZ, activare relee),┬áProfile C┬á(functionalit─â╚Ťi ale sistemelor de control acces – control ╚Öi status u╚Ö─â, management log─âri ╚Öi evenimente) ╚Öi┬áProfile G┬á(stocare video, ├«nregistrare, c─âutare ╚Öi recuperare).

Operare pentaplex

Operarea pentaplex este o caracteristic─â a echipamentelor de ├«nregistrare ce se refer─â la capacitatea acestora de a ├«ndeplini simultan cinci func╚Ťii, respectiv: ├«nregistrare, redare, vizualizare, backup ╚Öi control de la distan╚Ť─â. DVRurile cu sisteme de operare pentaplex sunt printre cele mai performante de pe pia╚Ť─â.

Pan Range

Pan Range reprezint─â gradul p├ón─â la care o camer─â de supraveghere se poate roti pe orizontal─â. Mi╚Öcarea de rotire poate fi p├ón─â la 180┬░ sau 360┬░. Datorit─â c├ómpului de vizualizare larg, o camer─â dotat─â cu func╚Ťie Pan poate ├«nlocui mai multe camere de supraveghere fixe.

Pinhole

Camerele de supraveghere pinhole, denumite ╚Öi camere ascunse sunt acele camere de dimensiuni mici, ce utilizeaz─â o lentil─â special─â de tip pinhole de m─ârimea unui v├órf de creion. Datorit─â dimensiunii reduse ele sunt utilizate ├«n proiectele de supraveghere unde se dore╚Öte discre╚Ťie, put├ónd fi integrate cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n diferite obiecte pentru a nu fi observate.

Pixel

Pixelul cea mai mic─â unitate din care este format─â o imagine. Un multiplu al acestei unit─â╚Ťi este megapixelul, care este egal cu un milion de pixeli. O imagine este cu at├ót mai clar─â, cu c├ót rezolu╚Ťia este mai mare ╚Öi pixelii mai mici.

Progressive CMOS

Progressive CMOS este un senzor ce utilizeaz─â o tehnic─â de scanare progresiv─â a imaginilor produse, rezultatul fiind ob╚Ťinerea unor imagini clare chiar ╚Öi atunci c├ónd subiectul vizat este ├«n mi╚Öcare.

PTZ

PTZ reprezint─â acronimul pentru func╚Ťiile Pan, Tilt ╚Öi Zoom. O camer─â de supraveghere cu PTZ are capacitatea de a se roti, ├«nclina ╚Öi regla zoomul. Func╚Ťiile PTZ se ├«nt├ólnesc la camerele de tip speed dome. Camerele PTZ sunt controlate cu ajutorul unei tastaturi standard sau a uneia speciale (PTZ controller).

Re╚Ťea Peer-to-peer

Re╚Ťeaua Peer-to-peer reprezint─â o arhitectur─â de re╚Ťea utilizat─â pentru a trimite ╚Öi desc─ârca fi╚Öiere. Fiecare calculator implicat ├«n re╚Ťeaua peer-to-peer func╚Ťioneaz─â at├ót ca server c├ót ╚Öi ca client, neexist├ónd nicio ierarhie ├«ntre acestea. Astfel, utlizatorii au drepturi egale de acces la resurse. Unul dintre dezavantajele re╚Ťelei peer-to-peer este dificultatea urm─âririi traseului informa╚Ťiilor, gradul de control fiind redus.

Rezolu╚Ťia

Rezolu╚Ťia reprezint─â num─ârul total de pixeli ce compune o imagine digital─â. O rezolu╚Ťie mare va genera imagini mai clare, cu mai multe detalii. Trebuie avut ├«n vedere ├«ns─â nu doar rezolu╚Ťia camerei, ci ╚Öi rezolu╚Ťia maxim─â pe care o suport─â echipamentul de ├«nregistrare ce va fi utilizat. Rezolu╚Ťia camerei trebuie s─â fie egal─â cu sau mai mic─â dec├ót rezolu╚Ťia procesat─â de echipamentul de ├«nregistrare.

RS232

RS232 (├«nt├ólnit ╚Öi RS-232) este un standard de transmisie serial─â complet, ce precizeaz─â caracteristicele electrice, mecanice ╚Öi func╚Ťionale ce trebuie ├«ndeplinite pentru compatibilitatea dintre sistemele gazd─â ╚Öi cele periferice. RS232 este unul dintre cele mai r─âsp├óndite protocoale de transmisie. Acesta necesit─â un singur fir, deoarece transmisia se realizeaz─â bit cu bit.

RS422

RS422 (├«nt├ólnit ╚Öi RS-422) este un standard de transmisie ce specific─â caracteristicile unui circuit de re╚Ťea echilibrat. Acesta a fost creat pentru a rezolva limit─ârile standardului RS232. RS422 transmite date pe distan╚Ťe de p├ón─â la 1200 de metri, folosind 4 fire. ├Än prezent acesta este rar utilizat.

RS485

RS485 (├«nt├ólnit ╚Öi RS-485) este un standard de comunica╚Ťii, un protocol ce permite comunica╚Ťie serial─â ├«ntre multiple dispozitive (p├ón─â la 32), pe distan╚Ťe de p├ón─â la 1200 de metri. Re╚Ťeaua 485 poate fi configurat─â ├«n dou─â moduri: cu dou─â fire sau cu patru fire. At├ót lungimea re╚Ťelei c├ót ╚Öi num─ârul de noduri pot fi extinse cu u╚Öurin╚Ť─â folosind repetoare de pe pia╚Ť─â. RS485 mai este cunoscut ╚Öi sub denumirea de TIA-485 sau EIA-485. RS485 este o versiune updatat─â a protocolului RS232.

SDK (Software Development Kit)

SDK este o bibliotec─â pentru clien╚Ťi ce are scopul de a facilita utilizarea unui API. SDK include instrumente, documenta╚Ťii, coduri, etc. pentru dezvoltarea unei aplica╚Ťii software ce vizeaz─â o anumit─â platform─â. Majoritatea SDKurilor pot fi downloadate de pe Internet ╚Öi sunt gratuite.

Senzor

Senzorul este acea component─â a camerei de supraveghere care are rolul de a transforma lumina ├«n semnal electric. ├Än general, acesta este de tip CCD sau CMOS. Diferen╚Ťele principale dintre acestea se refer─â la raportul semnal/ zgomot, consumul de electricitate ╚Öi gradul de ├«nc─âlzire. ├Än ultima perioad─â, senzorii CMOS au devenit cei mai c─âuta╚Ťi ╚Öi utiliza╚Ťi.

Senzor CCD

Senzorul CCD (Changed Coupled Device) este unul dintre cei mai cunoscu╚Ťi ╚Öi utiliza╚Ťi senzori, ce asigur─â imagini de ├«nalt─â calitate ╚Öi un zgomot de imagine redus. Spre deosebire de senzorul CMOS, acesta are un consum mai mare de energie.

Senzor CMOS

Pentru a capta imaginea, camerele video utilizeaz─â senzori. Cei mai cunoscu╚Ťi ╚Öi utiliza╚Ťi sunt senzorii CCD ╚Öi CMOS. Senzorul CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) se caracterizeaz─â ├«n principal prin imunitate la zgomot de imagine, consum de energie redus, iar semnalul generat este digital, ceea ce ├«nseamn─â c─â nu mai sunt necesare dispozitive ADC (Analog to Digital Converter). Senzorii CMOS sunt o variant─â mai putin costisitoare ├«n compara╚Ťie cu senzorii CCD.

Slot SD

Slot SD este spa╚Ťiu pentru carduri SD (secure digital) ce sunt utilizate ├«n principal pentru stocarea ╚Öi transferul de date. Cardurile SD dispun de un comutator care le protejeaz─â la scriere, formatare sau ╚Ötergere.

Smart IR

Smart IR este o tehnologie ce regleaz─â intensitatea ledurilor infraro╚Öii ale camerei de supraveghere pentru a compensa distan╚Ťa fa╚Ť─â de un obiect, astfel ├«nc├ót acesta s─â nu fie prea luminat sau prea ├«ntunecat. Cu ajutorul Smart IRului se ob╚Ťin imagini clare ╚Öi echilibrate, indiferent de pozi╚Ťia subiectului vizat.

Smart PSS

Smart PSS (Professional Surveillance System) este un software utilizat ├«n supravegherea video ce permite gestionarea cu u╚Öurin╚Ť─â a maxim 256 de dispozitive sau 2000 de canale. Acesta ofer─â posibilitatea unei vizualiz─âri sincronizate pe maxim 36 de canale. Smart PSSul este compatibil cu DVR, NVR, camere IP, NVS, video wall, NKB ╚Öi VDP.

Soft client dedicat supravegherii video

Softul client dedicat supravegherii video este o aplica╚Ťie utilizat─â pentru monitorizare, ├«nregistrare ╚Öi managementul echipamentelor video. Acesta mai poart─â denumirea ╚Öi de CMS (Central Management Software), exist├ónd at├ót o versiune de soft client pentru desktop, c├ót ╚Öi pentru mobil. Principalele avantaje aduse de un CMS pentru desktop se refer─â la managementul simultan al mai multor echipamente video compatibile, personalizarea intervalelor de ├«nregistrare, gestionarea mesajelor de alarm─â, planuri pentru vizualizare live, utilizarea mai multor monitoare ╚Öi distribuirea personalizat─â a camerelor pe fiecare monitor. Softul client pentru mobil are o serie de func╚Ťii diferite, mobilitatea oferit─â prin posibilitatea supravegherii video instantanee oriunde ╚Öi oric├ónd fiind unul dintre cele mai importante beneficii aduse.

SSD

SSD-ul (Solid State Drive) este un dispozitiv de stocare cu chip-uri de memorie ce se caracterizeaz─â prin rapiditate, durat─â de via╚Ť─â mai mare dec├ót a hard diskurilor, rezisten╚Ť─â la accidente, silen╚Ťiozitate ╚Öi fiabilitate.

Stream Multicast

Streamul Multicast este un proces care permite unui server s─â transmit─â fluxuri simulan, ├«ntr-o singur─â transmisie c─âtre mai mul╚Ťi destinatari. ├Än aceast─â distribu╚Ťie de unu-la-unu, un singur router IP creeaz─â c─âi optime de distribu╚Ťie unu-la-mai-multe c─âtre o adres─â de destina╚Ťie multicast. Un flux multicast este publicat c─âtre o adres─â multicast printr-un VLAN. Multicastul nu este acceptat pe re╚Ťeaua public─â de Internet.

Tehnologie Starlight

Starlight este o tehnologie utilizat─â ├«n supravegherea video ce determin─â ob╚Ťinerea unor performan╚Ťe excelente ╚Öi imagini de calitate chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťii de iluminare sc─âzut─â sau ├«n ├«ntuneric. Caracteristica principal─â a tehnologiei se refer─â la sensibilitatea crescut─â la lumin─â, ceeea ce conduce la capacitatea camerelor de a captura imagini ├«n condi╚Ťii de iluminare dificil─â.

Tilt Range

Tilt Range se refer─â la gradul p├ón─â la care o camer─â de supraveghere se poate mi╚Öca pe axa vertical─â, respectiv p├ón─â la 180┬░. Func╚Ťia Tilt a camerelor video determin─â flexibilitate ╚Öi eficien╚Ť─â ├«n activitatea de supraveghere.

Ultra HD

Ultra HD se refer─â la rezolu╚Ťii 4K, respectiv 3840×2160 pixeli. Un num─âr mai mare de pixeli va genera o imagine mai clar─â. Rezolu╚Ťiile 4K au de patru ori mai mul╚Ťi pixeli dec├ót rezolu╚Ťiile de 1080 pixeli.

Unghi de vizualizare

Unghiul de vizualizare se refer─â la cadrul pe care o camer─â de supraveghere ├«l poate vizualiza ╚Öi reda. Cu c├ót distan╚Ťa focal─â a lentilei este mai mic─â, cu at├ót unghiul de vizualizare al camerei este mai mare. Cele mai utilizate sunt lentilele cu distan╚Ťa focal─â de 2.8mm ╚Öi 3.6mm, deoarece ofer─â cele mai mari unghiuri de vizualizare.

VBR

VBR (Variable Bit Rate) este o metod─â de codare ce permite ca bitrate-ul unui fi╚Öier audio s─â creasc─â sau s─â scad─â ├«n mod dinamic. Formatele audio de tipul MP3, WMA, AAC ╚Öi Vorbis suport─â at├ót VBR c├ót ╚Öi CBR ca metod─â de codare. Cel mai mare avantaj al VBR comparativ cu CBR se refer─â la raportul dintre calitatea sunetului ╚Öi dimensiunea fi╚Öierului. Prin codare audio cu VBR se va ob╚Ťine o dimensiune mai mic─â a fi╚Öierului dec├ót utiliz├ónd metoda CBR. Dezavantajul fi╚Öierelor codate cu VBR se refer─â la incompatibilitatea cu o serie de dispozitive electronice mai vechi. De asemenea, procesul este unul mai complex, iar timpul necesar cod─ârii este mai lung.

Zoom digital

Zoomul digital se refer─â la procesarea imaginii ├«n cadrul camerei de supraveghere. Mai exact, zoomul digital decupeaz─â o por╚Ťiune central─â a imaginii ╚Öi o m─âre╚Öte, simul├ónd astfel zoomul optic. ├Än majoritatea cazurilor se pierde din calitatea imaginii, ├«ns─â eficien╚Ťa zoomului digital va fi cu at├ót mai mare cu c├ót rezolu╚Ťia camerei este mai mare.

Zoom motorizat

Camerele de supraveghere dotate cu zoom motorizat permit reglarea zoomului ├«n mod automat sau manual cu scopul observ─ârii unor detalii explicite. Acestea sunt utilizate cel mai frecvent ├«n aplica╚Ťii unde este necesar─â ╚Öi se dore╚Öte o supraveghere mai atent─â. Camerele de supraveghere cu zoom motorizat sunt extrem de eficiente atunci c├ónd exist─â o persoan─â care opereaz─â ├«ntregul proces, dar pot fi setate s─â se activeze ╚Öi la anumite evenimente.

Zoom optic

Zoomul optic se refer─â la procesul de apropiere a subiectului vizat de camera de supraveghere prin gestionarea distan╚Ťei focale a lentilei. ├Än acest caz rezolu╚Ťia camerei nu se schimb─â, modificarea aplic├óndu-se doar lentilei. Zoomul optic red─â o suprafa╚Ť─â m─ârit─â, de o calitate superioar─â zoom-ului digital.

WDR

WDRul (Wide Dynamic Range) este o func╚Ťie a camerelor de supraveghere ce asigur─â ob╚Ťinerea unor imagini clare ╚Öi ├«n condi╚Ťiile ├«n care exist─â contraste puternice de lumin─â ├«n zona monitorizat─â. WDR ajusteaz─â sursa de lumin─â din imagine, astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi identificate ╚Öi detaliile din zonele foarte luminoase sau foarte ├«ntunecate.
sursa: kmw.ro